Kreta

Kreta är Greklands största ö, och ett väldigt populärt semestermål för européer. Det är svårt att bli uttråkad här, eftersom Kreta är en ö med gott om saker att se och göra: vita sandstränder, imponerande bergskedjor och djupa dalar och raviner. På Kreta kan man också uppleva ett utmärkande kretensiskt kök som presenteras på ett vackert sätt. De som är intresserade av historia kommer också att bli nöjda här. Det finns otaliga möjligheter att gå på upptäcktsfärd i gamla slott och ruiner, eller kanske att besöka det arkeologiska museet.

Kreta är en ö med en lång och rik historia. Enligt den grekiska mytologin var det här Zeus föddes och det var här som monstret Minotaur, som var hälften man och hälften tjur, åt unga kvinnor och män, tills hjälten Theseus dödade honom. I Heraklion kan du hitta ett palats som kan vittna om Kretas episka historia som sträcker sig långt tillbaka i tiden. Bosättningar på Kreta sträcker sig så långt tillbaka i tiden som 6 000 år före Kristus, och den minioska kulturen (cirka 2 000 år före Kristus) var den första europeiska kulturen som byggde palats.

Att hyra bil på Kreta

Det finns många platser på Kreta där du kan hyra bil, både vid ankomsten på flygplatsen, och i något av de många samhällena. Du hittar välkända biluthyrningsfirmor som Sixt, Hertz, Avis, Alamo och Budget, som alla har kontor vid både Chanias och Heraklions flygplatser, samt i de största städerna. Det är populärt bland turister att köra och på egen hand utforska ön, och det rekommenderas därför att du bokar en bil i förväg. Det kan hjälpa dig att få det bästa priset på bilen du vill ha. Du kan också testa jämförande webbsajter så som www.car-hire.net och boka före ankomsten.

Utforska Kreta på egen hand

Det sägs att Kreta har mest att erbjuda och den här ön förtjänar verkligen en upptäcktsfärd! Det finns många företag som erbjuder flera olika dagsturer med buss, men allt fler turister vill utforska ön utan att behöva ta hänsyn till särskilda avgångstider och scheman.
Kreta är ett paradis för naturälskare. På öns sydvästra kust hittar du Elafonissis strand, som anses vara en av de vackraste och mest exotiska stränderna på ön. Här kan du koppla av och njuta av den vackra naturen!

På den nordvästra sidan av Kreta hittar du Gramvousa, som är en halvö med ett gammalt slott uppe på toppen. Det byggdes som ett fort för att skydda invånarna mot inkräktare. Stranden på den här halvön, Balosstranden, är precis som Elafonissi en av de vackraste på Kreta. Den här platsen är värd ett besök för de som älskar natur och spännande historia. Du tar dig till det här området med antingen båt eller bil.

Samariaravinen är en 16 kilometer lång ravin uppe i bergen och ett av de mest populära resmålen på Kreta. Det här fantastiska naturområdet har belönats med flera priser för sin sällsynta skönhet och området har nationalparks-status. Att vandra genom den här ravinen är en unik upplevelse som du aldrig kommer att glömma. Det går inte att ta sig hela vägen till Samariaravinen med hyrbil, men från Sougia och Paleochora går det lokala färjor som kan ta dig till den här fantastiska platsen.

Det historiska Kreta

För historiefantaster är det ett måste att utforska Kreta med hyrbil. Varför inte göra en historisk rundtur på ön? Fem kilometer från Heraklion hittar du det antika Knossospalatset som du bara måste besöka. I Rethymnon kan du besöka fort som byggdes på 1500-talet och om du reser till Chania finns det ett flertal fort och ett arkeologiskt museum. Det är bara några av de många historiska platser och byggnader på Kreta som kommer att göra din semester till ett äventyr.

Trafikregler och säkerhet på Kreta

På Kreta gäller högertrafik och användning av säkerhetsbälte är obligatoriskt. Förare måste vara minst 21 år, och för att få hyra bil måste man ha haft körkort i minst ett år. De flesta bensinstationerna stänger klockan 19 på veckodagar och har stängt på söndagar, men det är även möjligt att hitta bensinstationer som är öppna 24 timmar om dygnet. Det kan vara värt att nämna att trafiken har ett högre tempo i Grekland än i de flesta andra europeiska städerna, och att det är många skotrar och mopeder på vägarna.