Tips för när du hämtar och lämnar en hyrbil

En hyrbil är perfekt för dem som älskar att utforska nya platser. Biluthyrningsföretag finns på de flesta platser så att du kan utforska de områden som passar dig. Oavsett om du tar med din familj på en dagsutflykt eller vill använda bilen för att åka på en längre resa med din partner, finns det några saker du behöver vara medveten om.

Kanske behöver du sätta dig in i en ny trafikkultur, för att inte tala om att vänja sig vid känslan av att köra en okänd bil. Dessutom finns det en hel del saker att hålla reda på när det gäller hyrprocessen. Vissa webbtjänster gör att du kan jämföra priser på förhand. Till exempel www.hyrbilguiden.se. För att göra upplevelsen så enkel som möjligt har vi samlat ihop en lista över tips som gör det enklare för dig att veta vad du ska göra när du hämtar och lämnar hyrbilen.

Ta tid på dig

Oavsett om du har förbokat en bil eller bara droppar in spontant hos en hyrbilsfirma är det ganska säkert att du är ivrig att komma iväg. Vårat första tips är att du tar dig tid att läsa igenom hyresvillkoren. Om du förbokat en bil bör du naturligtvis göra detta innan du bokar. När du hyr din bil direkt från biluthyrningsföretagets kontor bör du ta dig tid att läsa igenom avtalet noga innan du skriver under.

Fråga om det dyker upp något som du är osäker på och se till att du får en bra deal. Det är också viktigt att fråga om du måste betala extra för körsträckan, utöver själva hyrpriset. En annan viktig fråga är vilken typ av bränsle bilen använder, och om du är skyldig att fylla på tanken innan du lämnar tillbaka bilen.

Följ reglerna

Naturligtvis är det inte tillräckligt att bara känna till villkoren för hyrbilen i fråga, du behöver självklart även följa dessa regler och villkor. Om det undertecknade avtalet innebär att tanken ska vara full när du lämnar tillbaka bilen så måste du såklart se till att den är det. Om det är förbjudet att äta mat i bilen bör du inte utmana ödet genom att äta en gigantisk mjukglass under körningen. Bildelar, som inredningen, är ofta dyra, och inga företag vill betala för denna kostnad på grund av slarv. Om du inte följer villkoren kan hyrbilsupplevelsen snabbt ta en jobbig och dyr vändning. Känn dig inte pressad av kön bakom dig eller stressad personal, om du bara skummar igenom avtalet kan du lätt missa viktiga detaljer.

Inspektera din hyrbil

De flesta biluthyrningsföretag kontrollerar bilen tillsammans med dig innan du kör iväg. Om dealern inte initierar inspektionen bör du göra det. Om bilen till exempel har en buckla eller repa är det bättre att både du och dealern är medvetna om detta. Dokumentera gärna eventuella problem och lägg till dem i hyresavtalet tillsammans med återförsäljaren. När du känner dig säker på att ni har gjort en grundlig inspektion och dokumentation av bilens skick, undviker du att ta ansvar för misstag som tidigare förare har gjort. Om du lämnar tillbaka bilen på en annan plats än du hämtade den är det en bra idé att fota eventuella problem med mobilen. Om du har bilder med information om tid och plats kan du enklare undvika att återförsäljaren pressar dig att betala extra.

Lämna tillbaka i tid

Du kan dessvärre vänta dig en jobbig avgift om du inte håller dig till inlämningstiden. De flesta biluthyrningsföretag lägger på stora extra-avgifter om du inte lämnar tillbaka bilen inom den överenskomna tiden. Om du är osäker på hur lång tid det tar att åka dit är det vettigt att lägga på lite extra tid i avtalet, hellre än att lämna tillbaka bilen för sent. Om du fastnar i trafiken eller på annat sätt hålls från att komma i tid, rekommenderar vi att du ringer biluthyraren och informerar dem. Du kanske kommer undan böter om du är ärlig och kontaktar dem.

Hämta och lämna på samma plats

Om du inte behöver använda bilen för att ta dig från en plats till en annan rekommenderar vi att du hämtar och lämnar bilen på samma plats. Priset kommer sannolikt att öka om du lämnar tillbaka bilen på ett annat kontor än du hämtade den.

Hämta vid överenskommen tid

Det här tipset är för dig som förbokar en bil. När du förbokar måste du oftast ange en tid för upphämtning, och vissa företag håller strikt på denna regel. Om du kommer dit mycket senare än utsatt tid finns risken att bilen hyrts ut till någon annan. Om du redan har betalat för bilen kan en del av kostnaden återbetalas. Det här gäller dock inte alla i hyrbilsbranschen och vissa företag kommer inte ge dig ett enda öre tillbaka, så chansa inte – se till att välja en tid som du vet att du kan hålla.

Källor:
http://www.vibilagare.se/reportage/guide-hyra-bil-pa-natet
https://www.expressen.se/dinapengar/biluthyrarnas-bluff-sa-blaser-de-turister/